V webinarju povem vse o konzervansih. Gre za strokovno predavanja za vse tiste, ki želite poglobiti svoje znanje iz razumevanja in uporabe konzervansov. Poleg vključimo tudi vse podrobnosti o ojačevalcih konzervansov oz. Kelatorjih.

Webinar je sicer del spletnega članstva Šepetalke koži, a je zaradi velikega povpraševanja in aktualnosti tematike sedaj na voljo za nakup tudi za vse ne-člane.


O konzervansih imamo lahko včasih malce narobno predstavo. Gre za sestavine, ki zavirajo rast in razmnoževanje mikroorganizmov. In s tem zaščitimo naš kozmetični izdelek pred pokvarljivostjo in posledično zaščitimo tudi sebe in svojo kožo, saj je uporaba pokvarjenega kozmetičnega izdelka lahko celo škodljiva zdravju. Zato si podrobno pogledamo, zakaj je dejansko potrebno kozmetični izdelek konzervirati, kako konzervansi delujejo, na kaj moramo biti pozorni ob izboru konzervansov, katere lastnosti iščemo. Ste vedeli, da niso vsi konzervansi primerni v kozmetičnih izdelkih, ki so namenjeni otroški koži (otroci pod 3. leti) in pa koži sluznice ter koži okoli oči? Pa da vseeno določeni izdelki ne potrebujejo dodatne konzervacije? Sledi pregled splošno uporabljenih naravnih konzervansov, kjer si podrobno pogledamo lastnosti prav vsakega konzervansa. Da bodo primerno zaščiteni tudi izdelki, ki so težki za konzerviranje, si pogledamo, kaj so kelatorji , kdaj jih uporabimo in kdaj ne. Webinar zaključimo z odgovori na najpogosteje zastavljena vprašanja.



Vsebina webinarja:

1. MODUL: Teorija konzervansov

2. MODUL: Kateri izdelki ne potrebujejo konzervansov

3. MODUL: Pregled 13 konzervansov

4. MODUL: Ojačanje delovanja konzervansov

5 MODUL: Najpogostejša vprašanja

V webinarju predstavim:


  • Kdaj jih in kdaj jih ne uporabljamo?
  • Kako delujejo?
  • Kakšne so njihove lastnosti?
  • Pregled 13 konzervansov
  • Kelatorji: kaj to so, kdaj jih uporabljamo, kdaj ne?
  • Odgovori na najpogostejša vprašanja


Podrobno povem več o:



V predavanju si najprej podrobno pogledamo, zakaj je dejansko potrebno kozmetični izdelek konzervirati, kako konzervansi delujejo, na kaj moramo biti pozorni ob izboru konzervansov, katere lastnosti iščemo. Za vaš lažji izbor zares pravega konzervansa, z vami delim super seznam točk, ki jih moramo upoštevati ob izboru.

Pregledamo idejno zasnovo in lastnosti izdelkov, ki konzervansov ne potrebujejo. Sledi pregled 13 najbolj splošno uporabljenih naravnih konzervansov, kjer si podrobno pogledamo lastnosti prav vsakega konzervansa. Da bodo primerno zaščiteni tudi izdelki, ki so težki za konzerviranje, si pogledamo, kaj so kelatorji , kdaj jih uporabimo in kdaj ne. Seveda si pogledamo tudi, katere sestavine so kelatorji.

Potem pa sledijo odgovori na najpogosteje zastavljena vprašanja: Ali lahko menjam en konzervans za drugega; Ali lahko kombiniram več konzervansov; Ali lahko segrevam hidrolat, ki je konzerviran s Cosgardom; V kolikor uporabljam konzerviran hidrolat, to pomeni, da lahko dodam manj konzervansa glede na celotno formulacijo?

Potrebno predznanje

Za ogled webinarja ne potrebuješ posebnega predznanja. 

Svojo kožo pa lahko razvajaš tudi z drugimi recepturami iz Formulatorskega kotička. Za nekatere potrebuješ predznanje iz izdelovanja emulzij, ki ga pridobiš na tečaju Izdelava naravnih krem. Če te pa zanima bolj poglobljen in napredni tečaj, si lahko pogledaš spletni tečaj o naravnih emulgatorjih.


V kolikor domače kozmetike še ne izdeluješ ti svetujem obisk tečaja Aromakozmetika za obraz. Tukaj je poudarek spoznavanju osnovnih sestavin, ki se jim na delavnici krem zaradi velike količine snovi iz teorije krem, ne bomo mogle posvetiti. Izdelamo tudi vse izdelke, ki sestavljajo osnovno nego obraza po korakih.

Če si želiš poglobljenega znanja iz razumevanja kože in spoznavanja sestavin, te vabim na celoletno šolanje Masterclass: Formuliranje naravne obrazne kozmetike, ki te opremi z znanjem za lastno formuliranje kozmetike in je najbolj poglobljeno izobraževanje s tega področja pri nas.

Spletna izobraževanja so časovno omejena

Dostop do spletnih tečajev in programov je 12 mesecev, do webinarjev pa 6 mesecev. Znotraj tega časovnega okvira si lahko posnetke pogledate kadarkoli in kolikor krat želite. Imate pa tudi možnost zakupa podaljšanja dostopa do tečajev za 1 leto in webinarjev za 6 mesecev. S podaljšanjem zakupite tudi vse morebitne nadgradnje in razširitve programa (vsebine, posnetke, gradivo).