Kaj je Formulatorski kotiček?

Formulatorski kotiček je sklop inovativnih izobraževanj, ki jih v taki ali podobni obliki ne zaslediš nikjer, tudi v tujini ne. Ponudil ti bo poglobljena znanja, ki jih premore le redkokateri formulator in ti omogočil, da dvigneš svoje kozmetične izdelke na povsem drug nivo.

Gre za sklop hibridnih delavnic, ki bodo potekale predvidoma vsak drugi mesec. Prvi del je spletni in te čaka v naši spletni učilnici, drugi (obsežnejši) del pa bo v živo. Več o tem kako so izobraževanja zasnovana, kako potekajo hibridne delavnice in kaj vse na njih prejmeš, si lahko prebereš v blog objavi o Formulatorskem kotičku.

Prepričana sem, da te bo navdušil! ♥

O čem bomo govorili tokrat?

V tokratnem Formulatorskem kotičku bo zvezda emulgator Glyceryl Stearate SE. Gre za naravni emulgator, ki nam omogoča široko paleto ustvarjanja - vse od lahkih mlečnih emulzij, do bogatih kompaktnih krem. Emulzije, ki jih daje, so stabilne, prijetne na koži in imajo ob tem tudi negovalno funkcijo. Krasen emulgator, ki ga domače ustvarjalke in ustvarjalci običajno čisto premalo poznajo in uporabljajo.

Podrobno si bomo pogledali, kako lahko z enakimi sestavinami, a različnimi razmerji, naredimo povsem drugačne kozmetične izdelke. Kakšne so razlike med različnimi emulzijami z istim emulgatorjem? Kako spremenimo formulacijo, da jo prilagodimo drugemu namenu in tako izdelamo drug(ačen) kozmetični izdelek? Kako vpliva na končni občutek izdelka na koži dodan zgoščevalec, različna količina emulgatorja in različna količina oljne faze? To in še veliko veliko več izveš na prvi delavnici Formulatorskega kotička.

Šli bomo še dlje. Ker je formulatorski kotiček namenjen učenju procesa formuliranja, bo del delavnice posvečen sestavljanju recepture za izbran kozmetični izdelek. Skozi postopek te bo vodila predavateljica in recepturo "zgradiš" na licu mesta.

Program je zastavljen kot hibridna delavnica in vsebuje:

 • spletni del (obdelaš vnaprej): posnetek s teoretičnim predavanjem, posnetek prikaza različnih emulzij izdelanih s tem emulgatorjem, skripta, PowerPoint predstavitev;
 • delavnica v živo (datum določen vnaprej) - obsega 3 sklope:

1. Eksperiment: Testiranje emulzij z različnim razmerjem med oljno in vodno fazo ter različnim deležem emulgatorja. Vnaprej ti pripravim več vzorcev, da lahko primerjamo kakšno viskoznost daje, kakšna je vpojnost, izdatnost in občutek, ki ga izdelek pusti na koži. Tako ti prihranim ogromno časa in morebitnih ponesrečenih poizkusov in vse ugotovitve in nasvete delim s teboj.

2. Učenje formuliranja receptur: Učimo se formuliranja "iz nule" in se po korakih prebijamo skozi pravilen postopek grajenja receptur. Najpomembnejši del in pravzaprav največ, kar ti lahko dam - znanje, da samozavestno formuliraš individualno prilagojene izdelke. Na delavnici skupaj sformuliramo 2 povsem različni recepturi s tem emulgatorjem; predviden pa je tudi čas za skupinsko formuliranje, pri čemer bomo recepture pregledali in jih pokomentirali (če bo le čas). Tako domov odideš s kupčkom novih formulacij :)

3. Praktično ustvarjanje: Enega izmed naprednih izdelkov tudi ustvarimo, da ga odneseš s seboj domov. Kot darilce prejmeš tudi mini testerje drugih emulzij s tem emulgatorjem. Sicer pa prejmeš na delavnici 4 preverjene formulacije za različne emulzije, 2 formulaciji, ki jih zgradimo na licu mesta + tiste, ki jih ustvarite na terminu skupinsko.

OPOMBA: Ker gre za intenzivno delavnico, bo skupina zaradi čim bolj individualnega dela, majhna.

Vsebina po modulih:

 1. 1.MODUL: O Glyceryl Stearate SE
 2. 2.MODUL: Njegove značilnosti
 3. 3.MODUL: Prednosti in slabosti
 4. 4.MODUL: Kako formuliramo z njim?
 5. 5.MODUL: Eksperiment: različne emulzije
 6. 6.MODUL: Testiranje emulzij (v živo)
 7. 7.MODUL: Učenje formuliranja z Glyceryl Stearate SE
 8. 8.MODUL: Skupinsko formuliranje in komentiranje izdelanih receptur
 9. 9.MODUL: Ustvarjanje

 

Nivo oz. zahtevnost tečaja:
Program je namenjen tistim, ki že obvladate postopek izdelave emulzij in bi želeli razširiti svoje znanje. Če izdelave krem še ne obvladaš, ti najprej svetujem obisk spletnega tečaja Izdelava naravnih krem.

Darila:

 • Mini testerje različnih emulzij s tem emulgatorjem (odneseš domov).
 • BONUS: Webinar ABC zapisovanja kozmetičnih receptur (v vrednosti 55€)
 • Koda za 20% popust na nakup v največji slovenski spletni trgovini s sestavinami za izdelavo domače kozmetike.

 

Prednost hibridne delavnice

Kot verjetno veš, na delavnicah v živo vedno zmanjkuje časa, saj rada delim čim več znanja. Velik del nam vedno vzame pomembna teorija, brez katere ne moremo pravilno in varno ustvarjati. Prednost hibridnega izobraževanja je v tem, da imaš vso teorijo in druge pomembne informacije posnete. Video vsebine si lahko ogledaš vnaprej, hkrati pa si jih lahko po potrebi ogledaš večkrat. Tako imamo na praktičnem delu v živo več časa za ključen sklop - predvsem učenje formuliranja in praktično ustvarjanje. Vsa vprašanja lahko zastaviš na terminu v živo ali naknadno v spletni učilnici.

Izobraževanje je idealno zate, če:

 • že izdeluješ emulzije in želiš nadgraditi svoje znanje oz. želiš razširiti paleto različnih emulzij, ki jih izdeluješ;
 • nimaš časa za lastno raziskovanje in eksperimentiranje ali ne želiš tvegati, da izdelki ne uspejo;
 • si želiš spoznati nov emulgator in možnosti za ustvarjanje, ki ti jih ponuja;
 • želiš ustvarjati svoje personalizirane izdelke in se zato želiš naučiti umetnosti formuliranja kozmetičnih receptur.

O HIBRIDNEM PROGRAMU:

Video posnetke prejmeš vnaprej in so ti na voljo tudi kasneje, po terminu v živo. Zajemajo vso potrebno teorijo in prikaz eksperimentov s komentarji. V spletni učilnici te čaka tudi PowerPoint predstavitev in vse ostalo gradivo.

Na delavnici v živo spoznavaš in testiraš različne emulzije, izdelane s tem emulgatorjem. Pokomentiramo jih, zaupam ti trike in posebnosti pri ustvarjanju, predvsem pa ti prihranim veliko časa, saj ti tega koraka ni potrebno opraviti doma. Glavni del praktičnega dela je učenje grajenja formulacije "iz nule". Čez proces se prebijamo korak po korak in pridobljeno znanje tudi preverimo. Seveda nas čaka na terminu tudi ustvarjanje enega izmed naprednih izdelkov s tem emulgatorjem. Poleg tega prejmeš tudi dodatne recepture za domače ustvarjanje.

Z nakupom hibridne delavnice prejmeš:

 • posnetke predavanj, ki ti podajo pomembno teorijo obravnavanega emulgatorja;
 • PDF gradivo: PowerPoint predstavitev za lastne zapiske in morebitno drugo gradivo;
 • informacije o eksperimentu: formulacije, napake, posebnosti, nasvete in trike;
 • 6 formulacij za različne emulzije + morebitne dodatne, če jih skupinsko ustvarite;
 • mini testerje različnih emulzij s tem emulgatorjem, ki jih pripravim jaz in jih odneseš domov;
 • dostop do spletne učilnice za 1 leto (z možnostjo podaljšanja);
 • BONUS: Webinar "ABC zapisovanja kozmetičnih receptur" (v višini 55€)
 • kupon za 20% popust pri nakupu sestavin pri največji slovenski spletni trgovini z naravnimi sestavinami.

DOMOV ODNESEŠ:

 • 6 različnih formulacije s tem emulgatorjem (predvidoma - se lahko naknadno še spremeni, saj sem še v procesu kreiranja novih formulacij):
 • pomiritveni losjon z alojo, kamilico in sivko
 • dnevna smiljeva antioksidativna krema z nikotinamidom, vitaminom C in ekstraktom zelenga čaja
 • nočna jasminova krema z bakuchiolom, tetra C, vitaminom A in oljem šipkovih plodov
 • bogata krema za hladne mesece s konopljinim oljem, vitaminom F in izvlečkom lanenih semen
 • dodatne formulacije, ki jih spišete udeleženci na delavnici
 • en napreden izdelek, ki ga ustvarite na terminu v živo
 • mini testerje različnih emulzij s tem emulgatorjem, ki ti jih pripravim jaz.